joi, 14 iulie 2011

PROCESUL DE TERMOREGLARE A CORPULUI

    Reglarea temperaturii este o functie deosebit de importanta pentru organismele homeoterme, caci temperatura corpului asigura viteza, armonia si echilibrul reactiilor chimice din metabolism, precum si starea generala optima a acestuia.        
      Orice hipertermie este profund daunatoare, ceea ce stim din starile febrile ce insotesc unele imbolnaviri.
      Sistemele de termoreglare ale organismului sunt supuse iarna si mai ales vara unor mari solicitari. Stiati ca organismul uman este mai rezistent la frig decat la caldura? Corpul uman are mai multe mecanisme fiziologice pentru combaterea frigului decat a caldurii.
      Temperatura normala este de aprox. 37°C, cu mici fluctuatii in jurul acestei valori. Fie ca este vara fie ca nu, este bine sa stim in ce fel reuseste corpul sa mentina aceasta temperatura la un nivel constant.
       Care credeti ca este diferenta dintre caldura si temperatura? Caldura nu-i o temperatura mai crescuta, asa cum am fi inclinati sa credem. Temperatura este un parametru ce caracterizeaza starea de incalzire a unui sistem fizic, iar caldura reprezinta energia transferata de la un corp la altul printr-un proces termic. Cu alte cuvinte, noi avem o temperatura pe care ne-o mentinem constanta prin pierdere sau castigare de caldura in functie de caz si necesitati.
       Oare in ce fel pierde corpul caldura excedentara? Fizic, termoreglarea corpului se realizeaza prin radiatie (pierdem caldura prin emisia unei cantitati de raze infrarosii in functie de suprafata corpului. Va dati seama?! Iradiem infrarosii!) si transpiratie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu